800 000 kronor i straffavgifter – Bostäder i Borås satsar på bättre avfallshantering och gemensamt ansvar
Felsortering av hushållsavfall är ett utbrett problem som påverkar hyresvärdar över hela landet, och Bostäder i Borås är inget undantag. Under 2024 har bolaget fått betala 800 000 kronor i straffavgifter på grund av felsorterat avfall, men genom gemensamma insatser hoppas man nu kunna förändra statistiken.
– Det handlar om att skapa medvetenhet kring vad rätt avfallssortering kan göra för våra bostadsområden, säger Sophia Jonsson, marknads- och kommunikationschef på Bostäder i Borås. Den här utmaningen är inte unik för oss – det är ett nationellt problem som drabbar hyresvärdar över hela landet. Men genom innovativa lösningar och i samarbete med Borås Energi och Miljö och våra hyresgäster, arbetar vi för att ge hyresgäster bättre förutsättningar för korrekt sortering.
Straffavgifter utdelas när brännbart och annat avfall slängs i matavfallet. Det leder till att matavfallet inte kan tas tillvara för att omvandlas till biogas och i stället måste klassas som restavfall, vilket innebär att en viktig resurs går förlorad. Detta ökar kostnaderna för Bostäder i Borås och påverkar klimatet negativt. Genom att samarbeta med Borås Energi och Miljö och skapa bättre förutsättningar för korrekt sortering, hoppas bostadsbolaget kunna minska dessa kostnader och bidra till en mer hållbar avfallshantering.
– Bra sortering innebär minskade kostnader för oss, bättre boendemiljö och minskad klimatpåverkan, säger Sophia Jonsson. Alla behöver hjälpas åt för att vi ska nå dit.
Bostäder i Borås har redan tagit flera steg för att underlätta för hyresgästerna att sortera rätt. Nya avfallsbehållare har installerats, tydligare märkning av kärl har införts, och regelbundna informationskampanjer är några av de åtgärder som redan är på plats. Bolaget har även arrangerat skräpplockardagar och grovsopsdagar för att uppmuntra till korrekt avfallshantering.
– Vi ser att det finns en vilja bland de flesta av våra hyresgäster att göra rätt, säger Sophia Jonsson. Men ibland handlar det om okunskap eller att informationen inte når fram. Vi skulle kunna åstadkomma mycket med 800 000 kronor, fortsätter hon. De pengarna hade kunnat gå till nya lekplatser, förbättrade utemiljöer eller andra trivselhöjande insatser i våra områden. Om vi kan minska straffavgifterna genom att sortera rätt, kan vi använda de resurserna på ett sätt som gynnar alla hyresgäster.
Felsortering är en nationell utmaning som kräver gemensamma insatser, och Bostäder i Borås ser fram emot att fortsätta sitt arbete för att skapa hållbara och trivsamma bostadsområden tillsammans med sina hyresgäster och Borås Energi och Miljö.